TPI is een partnerprogramma waarin de overheid en andere organisaties samenwerken om de transitie naar proefdiervrije innovatie te versnellen. Met TPI neemt het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een regierol in deze transitie. De oprichting van het partnerprogramma is onderdeel van het beleid om de transitie naar proefdiervrije innovaties te versnellen. Dat doen we op verschillende manieren.
Partnerprogramma
De partners van TPI komen uit overheid, maatschappij, bedrijfsleven en wetenschap. We denken soms verschillend over de transitie naar proefdiervrije innovatie en hebben verschillende kennis in huis. Zo inspireren we elkaar en vullen we elkaar aan. Samen kunnen we het beste innoveren, voor dier, mens en milieu.
We signaleren kansen, verbinden partijen en versnellen concepten en ideeën. Door multidisciplinair te denken prikkelen we onderzoekers, beoordelaars en andere stakeholders om hun grenzen te verleggen: (inter)nationaal en intersectoraal.
Met allerlei initiatieven en activiteiten leveren we een belangrijke bijdrage aan de transitie naar proefdiervrije innovatie.
Governance partnerprogramma TPI
De governance van het TPI-partnerprogramma bestaat uit een kerngroep en een transitiegroep die ondersteund worden door het TPI-programmabureau.
Het TPI programmabureau (onderdeel van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) is verantwoordelijk voor alle TPI-beleidsvraagstukken die vanuit bijvoorbeeld de Kamer aan de minister worden gesteld. We zetten ook in op verbinding en samenwerking tussen de partners en andere stakeholders. Daarnaast ondersteunt het team het partnerprogramma en faciliteert en organiseert de overleggen van de transitiegroep en kerngroep.
De kerngroep bestaat uit vertegenwoordigers (bestuurlijk niveau, hoger management) van de partners. Zij vormen samen met de andere afgevaardigden de kerngroep TPI. De kerngroep neemt de besluiten, zoals over de formulering van de missie en ambitie van TPI of over nieuwe doelen en strategieën van het partnerprogramma. Gezamenlijk geven zij daarmee richting aan het transitietraject.
Leden van de Kerngroep:
Eelco Ronteltap (LVVN - voorzitter)
vacature (NCad)
Susan Jansen (RIVM)
Tom Oostrom (SGF)
Zainal Haberman (KNAW)
Monique Lamine (ZonMw)
Nico van Meeteren (Health~Holland)
Debby Weijers (Proefdiervrij)
vacature (UNL)
Saskia Aan (Young TPI)
Vertegenwoordigers van de partners (uitvoerend niveau) vormen samen met de andere afgevaardigden de transitiegroep. De transitiegroep bereidt de agenda voor de kerngroep voor, maar stelt ook nieuwe acties en strategieën voor. Na akkoord van de kerngroep implementeert de transitiegroep de besluiten.
Leden van de transitiegroep:
Erica van Oort (LVVN – voorzitter)
Leane van Weereld (NCad)
Anne Kienhuis (RIVM)
Lisette Krul (SGF)
Carine van Schie (SGF)
Zainal Haberman (KNAW)
Martijn Nolte (ZonMw)
Nico van Meeteren (Health~Holland)
Anne Burgers (Proefdiervrij)
Merel Ritskes-Hoitinga (UNL)
Sofie Dings (UNL)
Saskia Aan (Young TPI)
Beleid
TPI zet in op het financieren van initiatieven en programma’s, we jagen het delen van kennis en ervaring aan, onderling en met een breder netwerk en zetten de transitie naar proefdiervrije innovatie op de agenda, zowel in Nederland als in de EU. We informeren ook het maatschappelijke en politieke publiek, creëren draagvlak en organiseren dialoog.
Naast ondersteuning van het partnerprogramma is het TPI-programmabureau ook verantwoordelijk voor de ondersteuning van de minister op het TPI-beleidsterrein, zoals voorbereiding van Kamervragen tijdens een (commissie)debat en uitvoering van moties en toezeggingen. De regie door de minsiter van LVVN op het TPI-partnerprogramma en beleidsinvulling die uit moties en toezeggingen voortkomt, bepalen mede de richting van het beleid.
TPI Team
Het team van TPI-programmabureau bestaat uit een programmamanager, twee beleidsmedewerkers, een projectondersteuner en een communicatieadviseur. Soms dragen ook tijdelijke krachten bij zoals Rijkstrainees en stagiaires.