Waarom TPI

Waarom TPI

Er komen steeds meer proefdiervrije testen en onderzoeksmethoden. Maar het duurt vaak lang voordat die hun weg vinden naar bredere toepassing in wetenschappelijk onderzoek en de industrie, nadat regelgevende instanties ze hebben goedgekeurd. Met TPI wil de overheid samen met de TPI-partners de overgang naar een nieuwe standaard van proefdiervrije methoden versnellen.

Erkenning proefdiervrije standaard

Met zo’n nieuwe standaard kunnen steeds meer dierproeven overbodig worden. Dit is een verandering van het hele systeem die veel tijd en geld kost. TPI werkt daarom onder meer aan:

  • cultuurverandering: bijvoorbeeld met bijeenkomsten over proefdiervrije innovaties
  • onderwijs: stimuleren proefdiervrije onderwijsmodellen
  • nieuwe richtlijnen: zonder dierproeven als die niet nodig zijn

TPI Visie, missie, en ambite

Nederland kan zich (internationaal) voorloper noemen in de manier waarop we de versnelling van de transitie naar proefdiervrije innovaties aanpakken.  

Visie: Versnellen van de transitie naar proefdiervrije innovatie 

Missie partnerprogramma TPI: Beter voorspellen zonder proefdieren   

Ambitie partnerprogramma TPI: Nederland met TPI dé katalysator van de (inter)nationale transitie naar proefdiervrije innovatie   

TPI Doelstellingen (2024-2029)

Een transitie vergt een lange adem en vraagt daarom om meetbare tussenstappen. We doen dit samen met de partners en overige betrokken stakeholders.

De komende jaren werkt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) als onderdeel van het TPI-partnerprogramma aan zes doelstellingen:

Zes doelstellingen