TPI in Europa

Binnen de Europese Unie (EU) is er een toenemend besef dat onderzoek zonder dierproeven grote voordelen heeft. TPI, als één van de vertegenwoordigers van de Nederlandse Lidstaat van de Europese Unie, zoekt actief de kansen om de Transitie naar Proefdiervrije innovatie ook in Europa te versnellen.

Europese wet- en regelgeving voor veiligheidsonderzoek

Chemische stoffen en medicijnen moeten volgens de Europese wet- en regelgeving getest worden op veiligheid voor mens, dier en milieu. Daar worden nu nog veel proefdieren voor gebruikt. Deze wettelijke kaders maken het gebruik van nieuwe veelbelovende proefdiervrije ontwikkelingen voor deze veiligheidstesten nu vaak onmogelijk. En vertraagt daarmee het verminderen van dierproeven.

Verschillende Europese landen hebben programma's om proefdiervrije innovatie te stimuleren maar deze initiatieven zijn nog niet goed op elkaar afgestemd. Daarom is het nodig om ook binnen de Europese Unie samen te werken aan beter onderzoek zonder (proef)dieren en internationale acceptatie van gevalideerde proefdiervrije innovaties te faciliteren.

De Europese transitie naar proefdiervrije innovatie versnellen

De transitie naar proefdiervrije innovaties staat inmiddels hoog op de agenda van de Europese Commissie. Zo heeft het Europese Parlement de resolutie ‘Plans and actions to accelerate a transition to innovation without the use of animals in research, regulatory testing and education’ aangenomen. En hebben honderden dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken het burgerinitiatief "Voor cosmetica zonder dierenleed – Maak Europa dierproefvrij" ingediend bij de Europese Commissie. De Europese Commissie kondigde daarna aan met een stappenplan te komen voor het uitfaseren van dierproeven voor veiligheidstests voor chemische stoffen.

Nederland voorloper

Nederland loopt voorop als het gaat om het beleid om de transitie naar proefdiervrij onderzoek te versnellen. De ervaring en kennis die we opgedaan hebben in Nederland met het partnerprogramma TPI en het beleid voor proefdiervrij innoveren, zetten we in om de doelstellingen van TPI internationaal te agenderen.

Wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven hebben veel kennis en kunde over proefdiervrije innovaties. Zij werken aan de ontwikkeling en toepassing van proefdiervrije onderzoeksmodellen en dragen bij aan de transitie naar onderzoek dat beter vertaalbaar is naar de mens. Daarnaast zorgt het partnerprogramma TPI voor landelijke coördinatie en beleid op dit terrein. Dit is een goede basis voor actieve samenwerking met de Europese Commissie en de andere lidstaten van de EU.

Dit doen we door:

  • Als lid van de EU actief te pleiten voor de ontwikkeling van Europees beleid voor proefdiervrij onderzoek en educatie in het gebruik van zogenoemde NAMs (New Approach Methodologies), onder andere door samen te werken met EU-lidstaten.
  • Voorstellen te initiëren zoals het voorstel voor een Europese beleidsagenda (2025-2027) voor transitie naar proefdiervrije innovaties (ERA). Dit voorstel, waar TPI trekker van is, zet in op samenwerking en het stellen van prioriteiten tussen deelnemende landen, onder andere op het gebied van ontwikkeling en validatie van proefdiervrije innovaties, onderwijs, infrastructuur en het stimuleren van bewustzijn en transparantie.
  • Als vertegenwoordigers van de Nederlandse regering actief deel te nemen aan gesprekken over de Europese Commission roadmap for phasing out animal testing in chemical safety assessments.
  • Nederlandse experts (vertegenwoordigers van de wetenschap, regulatoire instanties, bedrijven en beleid) hun kennis en ervaring te laten delen met de andere lidstaten.

Zie ook: