Computermodel ‘virtuele mens’ beoordeelt veiligheid stoffen
Medicijnen en chemische stoffen testen met een computermodel, gevuld met gegevens over de mens. Dat is de opzet van het onderzoeksproject Virtual Human Platform for safety assessment (VHP4Safety). Dit kan in de toekomst dierproeven voor het beoordelen van de veiligheid van stoffen vervangen. De bouw van deze ‘virtuele mens’ is bedacht in de eerste fase van TPI.
Effect medicijn voorspellen
Het computermodel van de 'virtuele mens' zou op den duur kunnen voorspellen wat het effect is van een ingebrachte stof in het lichaam: of de stof een goede uitwerking heeft op bepaalde organen, of juist een giftige werking. Zo kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen beter en sneller ontdekt worden, zonder gebruik van proefdieren.
Samenwerking 35 organisaties
In VHP4Safety werken deskundigen op het gebied van datawetenschap, toxicologie, (bio)technologie en transitiekunde samen. In totaal gaat het om zo’n 35 organisaties. Het RIVM stuurt het geheel aan, samen met de Hogeschool Utrecht en het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. Het consortium ontving ruim € 10 miljoen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda, waar diverse ministeries aan bijdroegen.
Lees verder over de veiligheid van chemische stoffen beoordelen zonder proefdieren bij de Universiteit Utrecht.