Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties. Dit doen we RIVM met wetenschappelijk onderzoek en door het verzamelen en toepassen van kennis. Daarnaast geven we advies aan overheden, professionals en burgers.
Proefdiervrije methoden voor de veiligheid van mens, dier en milieu
Chemische stoffen en medicijnen moeten veilig zijn. Op dit moment wordt de veiligheid van stoffen vooral in proefdieren getest. Nieuwe kennis en technieken maken het mogelijk om proefdiervrije onderzoeksmethoden te ontwikkelen, die de dierproeven kunnen vervangen of verminderen. Het RIVM werkt aan de ontwikkeling van deze onderzoeksmethoden. Ook adviseren we hoe deze proefdiervrije methoden kunnen worden ingezet om dierproeven te vervangen. Het doel is het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van mens, dier en milieu.
Onderzoek, advies en kennis delen
Het RIVM doet onderzoek in het laboratorium naar proefdiervrije methoden om schadelijke effecten van chemische stoffen op het menselijk lichaam te meten. Ook werken we aan computermodellen om gevolgen van chemische stoffen in mens, dier en milieu te voorspellen. Daarnaast adviseren we de overheid over het gebruik van nieuwe methoden bij de beoordeling van veiligheid en risico’s van chemische stoffen. Ook delen we onze kennis in verschillende (inter)nationale organisaties en commissies die betrokken zijn bij de acceptatie en opname van nieuwe onderzoeksmethoden in de regelgeving. Dit doen we vanuit een unieke rol omdat we betrokken zijn bij elke stap in de keten van onderzoek, beleid en regelgeving. Van daaruit kunnen we signaleren, adviseren, kennis delen en mee besluiten.
Interdisciplinaire samenwerking en overzicht van internationale veld
Het RIVM is vanaf de start betrokken bij TPI. We dragen bij aan TPI met haar kennis over wat er nodig is om proefdiervrije innovaties toe te kunnen passen in de veiligheidsbeoordeling. Dit doen we door het aangaan van interdisciplinaire samenwerkingen en we hebben goed overzicht van het internationale veld. Hiertoe hebben we onder andere de NAM-landschappen voor de veiligheidsbeoordeling van chemische stoffen en geneesmiddelen in kaart gebracht. Deze geven inzicht in de stappen richting implementatie van NAMs en welke stakeholders daarbij betrokken zijn. Ook hebben we TPI.tv ontwikkeld. TPI.tv is een lerend online uitwisselingsnetwerk waarop (jonge) professionals video’s kunnen plaatsen over proefdiervrije innovaties.
Voorbeelden:
- VHP4Safety project
- RISK-HUNT3R project
- Landschappen New Approach Methodologies (NAMs) chemische stoffen en medicijnen
- PARC
- OECD Programme on Chemical Safety and Biosafety
- United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) Sub-Committee
- Overzicht alle projecten