Onderzoek zonder dieren naar veilig voedsel voor mensen
Zijn de bestanddelen van voedsel veilig, gezond en verteerbaar? Die vraag moet worden beantwoord voordat producten op de markt komen. Wageningen Food Safety Research (WFSR) kan in voedingsonderzoek al 80% van de dierproeven vervangen door andere methoden.
Computers en mini-organen
WFSR onderzoekt bijvoorbeeld of mensen allergische reacties ontwikkelen op bepaalde eiwitten in voeding. En in plaats van een dierproef kan dat tegenwoordig ook goed met computermodellen. Die bekijken of er in voeding bestanddelen zitten die lijken op bekende allergenen. Om het effect van stoffen te onderzoeken, gebruikt WFSR ook organoïden. Dit zijn gekweekte mini-organen die de mond, maag of darm nabootsen.
Europese studie proefdiervrije methoden
WFSR doet ook mee aan een grote Europese studie. Die onderzoekt proefdiervrije methoden om de invloed te testen van stoffen op het menselijke hormoonsysteem. Met deze methoden kunnen in de toekomst duizenden dierproeven worden voorkomen.
Lees verder: