Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad)
Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) is een onafhankelijk adviesorgaan dat het welzijn van proefdieren beschermt. Dit doet het comité door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen, innovatie en kennisontwikkeling te stimuleren en stakeholders aan elkaar te verbinden. Hiermee realiseert het NCad zichtbare verbeteringen voor het vervangen, verminderen en verfijnen (3V's) van dierproeven en proefdiervrije innovatie.
Bescherming van dieren voor onderzoek en onderwijs
Het NCad zet zich in voor de bescherming van dieren die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het comité heeft een brede, inhoudelijke en uitvoerende taak en werkt aan concrete verbeteringen op het gebied van dierproeven. De focus ligt op de 3V’s en de ethische aspecten rondom dierproeven. Een belangrijke taak van het NCad is het stimuleren van de maatschappelijke discussie over het gebruik van proefdieren, de ontwikkeling van alternatieven en de transitie naar proefdiervrije innovatie, zowel nationaal en internationaal.
In haar adviezen houdt het NCad rekening met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over dieren en hun welzijn. Het comité adviseert de minister en het werkveld, zowel op verzoek als op eigen initiatief.
Daarnaast brengt het NCad wetenschappers, beleidsmakers en andere betrokkenen samen om kennis te delen en de ontwikkeling van diervriendelijke alternatieven te versnellen. Nationaal en internationaal heeft NCad een belangrijke rol in de maatschappelijke discussie over dierproeven en innovaties op dit gebied.
Door beschikbare kennis over de 3V’s en ethische aspecten rondom dierproeven te delen draagt het NCad bij aan een verantwoord en zorgvuldig dierproevenbeleid in Nederland.
Expertise, netwerk en informatie
Het NCad is agenda-lid bij TPI en ondersteunt TPI met haar expertise, netwerk en informatie.
Streefbeelden
Het NCad adviseert de minister van LVVN over mogelijkheden en obstakels voor onderzoekers om proefdiervrij onderzoek te doen en dierproeven te vervangen. Ook stimuleert en begeleidt NCad de ontwikkeling van streefbeelden, waarin concrete doelen voor proefdiervrije innovaties worden vastgelegd.
Adviezen Transitie naar proefdiervrij onderzoek
Het NCad schreef in 2016 het advies 'Transitie naar proefdiervrij onderzoek: Over mogelijkheden voor het uitfaseren van dierproeven en het stimuleren van proefdiervrije innovatie’. De aanbevelingen uit dit advies hebben mede geleid tot de oprichting van TPI.
In 2024 heeft het NCad een evaluatie gepubliceerd over de voortgang van de transitie naar proefdiervrij onderzoek en de impact van het Transitieadvies 1.0. Deze evaluatie is het startpunt voor het opstellen van een geactualiseerd transitieadvies (transitieadvies 2.0) in 2025.
Streefbeelden proefdiervrije innovatie
Het NCad bijgedragen aan de ontwikkeling van streefbeelden voor proefdiervrij onderzoek op het gebied van postacademisch onderwijs, neurowetenschappen, cardiovasculair- en immunologisch onderzoek. De streefbeelden beschrijven de doelen voor minder proefdieren bij onderzoek van gelijke of betere kwaliteit per onderzoeksdomein. Deskundigen uit verschillende velden stellen de streefbeelden gezamenlijk op, om bredere inzichten te verkrijgen.