Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Kennis en creativiteit voor Nederland
De KNAW is het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland. Onze instituten behoren met hun onderzoek en hun collecties tot de (inter)nationale top. Aan de basis van al onze activiteiten ligt de overtuiging dat kennis en creativiteit de belangrijkste grondstoffen zijn voor welzijn en welvaart.

Verminderen van het aantal proefdieren

De KNAW bevordert, steunt en erkent excellente wetenschap en duidt de resultaten van onderzoek voor de samenleving. We verwoorden het belang van wetenschappelijk onderzoek, kennis en inzicht voor het economisch, fysiek, sociaal en cultureel welzijn en welbevinden van de mens.

In bepaalde gevallen kunnen belangrijke wetenschappelijke vragen op ecologisch en biomedisch gebied alleen maar worden beantwoord door gebruik te maken van dierproeven. De KNAW is hier open over, maar we vinden wel dat alles in het werk moet worden gesteld om het aantal proefdieren te verminderen en het ongerief voor de dieren tot een minimum te beperken.

Alleen dierproeven als het niet anders kan

Het uitgangspunt voor de KNAW is dat dierproeven alleen dán mogen worden uitgevoerd als er geen enkele andere manier is om de voorliggende vraag te beantwoorden. Als vervanging mogelijk is, zal dit worden gedaan. We stimuleren de ontwikkeling van dierproefvrije methoden binnen de eigen organisatie. De KNAW is agendalid van TPI.

Vanuit het 3V-fonds van de KNAW stellen we geld beschikbaar voor ontwikkeling van proefdiervrije methoden. Voorbeelden van gefinancierde projecten zijn o.a.:

  • Een methode om aan de hand van foto's (in plaats van bloedmonsters) het geslacht van scholeksters in het vrije veld te kunnen vaststellen.
  • Verschillende projecten waarbij gekweekte menselijke cellen konden worden ingezet, ter vervanging van weefsel uit dieren. Zo werd in 2024 € 100.000 toegekend voor de ontwikkeling van een proefdiervrij model om een menselijke embryonale aorta na te bouwen, die bloedstamcellen kan aanmaken.