Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 4-2024 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Hello R&D wint Proefdiervrij Venture Challenge 2024

Gisteren, op Wereldproefdierendag, werd tijdens het Proefdiervrij Event de winnaar van de Proefdiervrij Venture Challenge bekendgemaakt. Dit jaar mocht team Hello R&D de prijscheque van 25 duizend euro in ontvangst nemen. Sabine Fuchs, Ibrahim Ardisasmita en Indi Joore ontwikkelen een organoid die opgebouwd is uit de belangrijkste celtypen in de lever. Hierdoor functioneert het model als een betrouwbaar menselijk systeem waarmee onderzoekers het effect dat medicijnen op de lever hebben, kunnen voorspellen. En dat niet alleen, het model maakt ook gepersonaliseerd onderzoek mogelijk. Een doorbraak die gevierd mag worden.
Meer lezen

Prijsuitreiking

Programma ‘The 3Rs and NAMs: all inclusive?’ conference bekend!

Het programma van de conferentie 'The 3Rs and NAMs: all inclusive?' op 19 juni is bekend. We organiseren twee plenaire sessies met sprekers en paneldiscussies:

  • ‘Improving uptake and validation of NAMs’,
  • ‘In transition! Innovation to improve science’.

Wie de panelleden zullen zijn, maken we later bekend. De dag zal geleid worden door Desiree Hoving die ons zal helpen om er een inspirerende dag van te maken met veel ruimte voor bijdragen van alle deelnemers. Zoals eerder bekend gemaakt, zullen Hans Clevers en Thomas Hartung de keynote sprekers zijn.

Het programma en inschrijfformulier zijn hier te vinden. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar dus schrijf je in om dit niet te missen!   

TPI, het 3Rs Centre Utrecht, TPI Utrecht en het NCad, organiseren deze conferentie.

Potlood in doolhof

Young TPI: nieuw bestuur en het manifesto

Het manifesto van Young TPI is nu online te bekijken! Leden hadden al de mogelijkheid om het manifesto te lezen en te bespreken tijdens het Young TPI evenement op donderdag 11 april. De onthulling van het manifesto werd gevolgd door een interessante lezing over “Transition science” door Jarno Hoekman gevolgd door een bestuurswissel.

Young TPI wil het oude bestuur graag bedanken en neemt afscheid van Victoria de Leeuw, Rebecca van Eijden, Aarti Ramchandran, Marta Garcia Valverde and Nikolas Gaio. Gelukkig voor het nieuwe bestuur zullen Julia Menon en Fatima Zohra Abarkan hun kennis blijven delen, aangezien zij in het bestuur zullen blijven. Het bestuur zal verder bestaan uit Saskia Aan, Theano Tsikari, Valentina Palacio en Eva Geerts.
Bekijk het manifesto.

groepsfoto Young TPI

'Ik ben een geboren optimist!'. Interview met Sue Gibbs

Sue Gibbs ontving in december de Willy van Heumen Oeuvreprijs. In dit interview reflecteert ze op haar carrière tot nu toe en de transitie naar proefdiervrije innovatie: “Juist als je, in een veilige omgeving, extreme standpunten bij elkaar brengt, kun je tot compromissen komen. Ik heb over de jaren heen de bereidheid enorm zien groeien om elkaars positie te begrijpen en nader tot elkaar te komen. Mensen die veel proefdieren gebruiken, voelen zich minder bedreigd. En wie absoluut geen proefdieren wil, erkent dat het niet realistisch is om ze van de ene op de andere dag te schrappen.”
Lees hier het interview.

Foto Sue Gibbs met prijs

RIVM: Landschap NAM's voor veiligheidsbeoordeling van farmaceutische producten

Het RIVM doet onderzoek naar de ontwikkeling van proefdiervrije methoden en adviseert over de toepassing van deze methoden voor een betrouwbare veiligheidsbeoordeling in nationale en internationale netwerken. In de context van veiligheidsbeoordeling worden deze proefdiervrije methoden New Approach Methodologies (NAM's) genoemd. Op 25 maart publiceerde het RIVM het  ‘Landschap NAM's voor veiligheidsbeoordeling van farmaceutische producten’(Engels).

Dr. Victoria de Leeuw is wetenschapper bij het RIVM Centrum voor Gezondheidsbescherming. Ze bestudeert de transitie naar proefdiervrije innovaties in de toxicologie en ontwikkelde de Landscape NAMs. Op LinkedIn vertelt ze meer hierover.

cover van NAMS rapport

ZonMw: oproepen de module Kennisinfrastructuur van MKMD staan open voor aanvragen

Met de drie modules Kennisinfrastructuur binnen het onderzoeksprogramma Meer Kennis met Minder Dieren (MKMD) stimuleert ZonMw grotere impact en transparantie van proefdieronderzoek.
Dit zijn de drie modules die nu openstaan voor aanvragen:

vloeistof in petrischaaltje

De weg naar meer transparantie bij dierproeven

Op 28 maart heeft de voorzitter van ZonMw, Arfan Ikram, het onderzoeksrapport “Better Science through More Transparency; Pilot study on stimulating transparent laboratory animal research” uitgereikt aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW.

Dit onderzoeksrapport beschrijft de resultaten van de pilotstudie “Stimulering Transparant Proefdieronderzoek” dat ZonMw in de afgelopen 3,5 jaar heeft verricht in opdracht van OCW. 

Groepsfoto aanbieding rapport

Proefdiervrij medicijnonderzoek dichterbij dan ooit dankzij body-on-a-chip

De toekomst is nu! Wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh hebben een body-on-a-chip weten te ontwikkelen. Op het innovatieve model worden maar liefst vijf menselijke organen nagebootst, waardoor processen binnen het menselijk lichaam nóg nauwkeuriger bestudeerd kunnen worden. Deze mooie stap brengt proefdiervrij medicijnonderzoek dichterbij dan ooit.
Lees meer op de website van St. Proefdiervrij.

Uitnodiging Proefdiervrij

Alternatieven voor dierproeven tijdens bijeenkomst Kennisnetwerk Biociden op 16 mei

Op donderdag 16 mei 2024 organiseert het Kennisnetwerk Biociden een KNB-event op Kasteel Woerden. Het event is interessant voor iedereen die zich professioneel met biociden bezighoudt, of je nu werkt in de biocide-industrie, het biocidebeleid, de handhaving of je een professionele gebruiker bent of dat je een consultant bent voor aanvragers van biocidetoelatingen.

Boris van Berlo (Cefic) geeft namens de industrie een presentatie over de biocidenverordening. Tineke de Wilde (Elements Advisory) gaat in haar presentatie onder andere in op de voordelen van unietoelatingen. Ans Punt (Unilever) zal een presentatie geven over alternatieven voor dierproeven.
Meer informatie en aanmelden.

Bijeenkomst KNB event uitnodiging