Mag een dier donor zijn voor de mens? 17 februari jl.
Dieren kunnen zo aangepast worden dat hun organen geschikt zijn om te transplanteren naar mensen. Willen we zo het tekort aan donororganen oplossen? Weegt het belang van patiënten op tegen dierenwelzijn? Hierover ging op 17 februari jl. de Dier als Donor Dialoog met: Jos Joore CEO Mimetas; Martin Hoogduijn, professor Nefrologie en Transplantatie; Eline Bunnik assistent professor Medische Ethiek, Filosofie en Medicijn geschiedenis, Debby Weijers Directeur Proefdiervrij; en Niels Geijsen, Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Regeneratieve Geneeskunde. Kijk hier de livestream terug. Meer informatie over het aanpalende onderzoek door het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink is te vinden op de website over de Dier als donor dialoog.
TPI-partners lieten buitenlanders horen wat ze doen, 2 maart jl.
Drie Nederlandse initiatieven kwamen aan de orde op woensdag 2 maart jl. in het webinar over de versnelling van de transitie naar innovatieve, diervrije wetenschap:
NGO Proefdiervrij creëert een wereld waarin proefdieren achterhaald zijn met financiering, kennisverspreiding en lobby voor en over proefdiervrije methoden. TNO maakte juridische, ethische, bioveiligheids- en logistieke protocollen om restweefsel (vital tissue) van huid, lever en darm uit operatiekamers in onderzoekslaboratoria te krijgen. Het Helpathon-team ontwierp een intensieve brainstorm waarin mensen uit verschillende disciplines met een hulpvrager meedenken een onderzoeksplan te maken zonder diermethoden. Kijk het webinar terug dat werd georganiseerd door het John Hopkins centrum voor alternatieven voor dierproeven (CAAT) en de dierbeschermingscommissaris en de veterinaire kamer van Berlijn. Kijk voor meer info over het werk van de drie sprekers op de sites van Proefdiervrij, Vital Tissue en Helpathon.
Proefdiervrij innoveren dient Sustainable Development Goals
Global Goals TV is een initiatief van Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) en wordt elke maand uitgezonden via het YouTube-kanaal van het Friesland College. Stagiairs linken er actueel nieuws aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ze kiezen een doel, verdiepen zich erin en maken er vervolgens een item over. De actuele aflevering van Global Goals TV gaat onder meer over proefdieren. De iconen van de drie bijbehorende global goals zie je in de rechterbovenhoek. Bekijk aflevering #15 van Global Goals TV over Dier en natuur en lees hier over de 17 Global Goals.
De winnaar van de venture challenge is … Hoor het op 22 april as.
Wil je weten wie de venture challenge wint? Het wordt bekent gemaakt op vrijdag 22 April 2022 om 15:00 uur tijdens het Proefdiervrij Event 2022 in Pathé Buitenhof te Den Haag. Na een coaching-traject van twaalf weken presenteren de zes deelnemende startups hun venture plannen, waarmee ze hun proefdiervrije innovatie aan de man willen brengen. Alle teams zijn er beter van geworden, maar er kan er maar 1 de winnaar zijn! Registreer je hier
Interviewees gezocht over ethiek en proefdiervrij innoveren, tot eind april
Lara Andreoli, student aan de UU, zoekt deelnemers voor een kort interview over ethische kwesties die inherent zijn aan vervanging van in vivo door diervrije methoden, en over waarden onder de transitie naar proefdiervrij innoveren. Ze wordt in haar onderzoek begeleid door prof. dr. Daniela Salvatori en dr. Franck Meijboom. Interesse? Mail Lara dan voor meer informatie of het plannen van je interview.
Help Utrecht Science Park proefdiervrij te innoveren, 17 mei as.
Doe mee aan de online 'helpathon' op dinsdag 17 mei 9:00-17:30 uur over concrete beleidsmaatregelen om de transitie naar diervrije innovatie te versnellen op het Utrecht Science Park. Dierenbeschermingsorganisaties PETA en Animal Rights organiseren deze helpathon. Het is een creatieve workshop waarin mensen met verschillende achtergronden oplossingen vinden voor het vraagstuk. Bekijk de video-uitnodiging van de voorzitter van de Raad van Bestuur Anton Pijpers en de voorzitter van TPI Utrecht Daniela Salvatori. Schrijf je hier in, deelname is gratis
Win jij de videowedstrijd over 3Vs? deadline 15 juli
Ben je jonger dan 28 jaar? Maak een Engelstalige video van maximaal 3 minuten die het publiek bewust maakt van hoe dierproeven kunnen worden vervangen door niet-dierlijke methoden in kweekglas, op chip of met de computer. Het Innovation Centre-3Rs van de Vrije Universiteit Brussel organiseert deze videowedstrijd. Experts selecteren eerst 3 kandidaten waaruit vervolgens de winnaar wordt gekozen door deelnemers aan een symposium op de campus op 21 september as. De winnaar ontvangt 2000 euro, de andere twee kandidaten elk 500 euro. Vindt hier info over de video-wedstrijd.