Proefdieren in beeld, 21 april 2022 jl.
Diverse sprekers vertelden tijdens het symposium ‘Proefdieren in beeld’ van de IvD Utrecht over hun ervaringen met (proef)dieren en stilstaan bij de dieren zelf. Onderwerpen zijn onder andere dierentalen, dierenculturen, dierenwelzijn en huisvesting van proefdieren in het licht van spelgedrag.
Kijk hier naar een aantal van de presentaties.
Commissiedebat Dierproeven in de Tweede Kamer, 21 april 2022 jl.
Op donderdag 21 april jl. vond het Commissiedebat over dierproeven plaats. De zes in dit debat deelnemende fracties van de Tweede Kamer vroegen zich af of minister Staghouwer de eerdere ambitie volgt om als Nederland voorloper in de internationale transitie naar proefdiervrije innovatie te zijn. Ze vroegen onder meer en eensgezind om een nationaal actieplan om dierproeven waar mogelijk te verminderen. Voor dit debat adverteerde dierenwelzijnsorganisatie PETA in de Volkskrant met een open brief aan minister Staghouwer. Daarin vragen twintig wetenschappers om een voortrekkersrol van ons land in het beëindigen van dierproeven in de biomedische wetenschap. Kijk het Commissiedebat Dierproeven hier terug
Lees erover in 'Nederland moet koploper worden op gebied van diervrije proeven'
Winnaar Venture Challenge 2022: Anya Biotech, 22 april 2022 jl.
Anya Biotech ontwikkelt onderzoeksmodellen met menselijke hartcellen in een kweekschaaltje. Hiermee kan Anya Biotech nieuwe geneesmiddelen en behandelingen ontdekken voor levensbedreigende hartritmestoornissen. Deze geavanceerde modellen dragen bij aan verminderen en vervangen van proefdiermodellen in preklinisch hartonderzoek. HumaGeneTox won de publieksprijs. HumaGeneTox ontwikkelt tests die een proefdiervrije beoordeling van de genotoxiciteit en de kankerverwekkendheid van nieuwe stoffen mogelijk maken. Voor deze tests worden onder andere gekweekte menselijke cellen en kunstmatige intelligentie met elkaar gecombineerd. Bekijk hier alle deelnemende teams
Dier-aan-bodcast: Wat is zonder dieren mogelijk bij de ontwikkeling van vaccins, 24 april jl.
Toen de coronapandemie in 2020 uitbrak was de wereldwijde vraag naar een coronavaccin ineens enorm. Maar wat is er eigenlijk nodig om tot een vaccin te komen? Welke ontwikkelingen zijn er al om tot alternatieven (zonder proefdieren) te komen? Hoe ver zijn we daarin? Podcasthost Margreet Reijntjes ging in gesprek met Coenraad Hendriksen (Emeritus hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven en lid van het Nationaal Comite advies dierproevenbeleid) en Erica van Oort (Programmamanager Transitie Proefdiervrije Innovatie). Bekijk hier de podcast terug.
Medische toezichthouders en innovatie zonder dieren, 28 april
Hoe overwogen regelgevende wetenschappers manieren om te breken met de traditie met dierproeven, terwijl ze de menselijke veiligheid behouden? Dat vroeg Merel Ritskens die gespecialiseerd is in systematische reviews, met een team aan tal van wetenschappers en andere experts. Ze onderzocht meer dan 150 wettelijke dossiers met betrekking tot testen op mensen en noodgoedkeuring voor COVID-19-vaccins. Lees haar artikel hier
Onderwijs zonder proefdiergebruik, maart jl.
In Illuster Mens & dier, nummer 90 staat een kort artikel over proefdiervrij onderwijs. Slimme innovaties bieden nieuwe manieren om over het menselijk en dierlijk leven te leren zonder het gebruik van proefdieren. Met hologrammen kun je de anatomie van een rat verkennen, met een levensecht plastinaat van een hond kun je leren om het dier te onderzoeken, en op mihoen en bloemblaadjes kun je microchirurgie oefenen. Meer weten over proefdiervrije innovaties in onderwijs en onderzoek? Lees hier de longread.
Help Utrecht Science Park proefdiervrij te innoveren, 17 mei as.
Gaf je je al op voor de online 'helpathon' van TPI-Utrecht? Er zijn nog plaatsen. Je bent welkom! Dierenbeschermingsorganisaties PETA en Animal Rights organiseren deze creatieve workshop op dinsdag 17 mei 9:00-17:30 uur. Mensen met verschillende achtergronden denken daar concrete beleidsmaatregelen uit, om de transitie naar diervrije innovatie te versnellen op het Utrecht Science Park. Bekijk de video-uitnodiging van de voorzitter van de Raad van Bestuur Anton Pijpers en de voorzitter van TPI Utrecht Daniela Salvatori. Schrijf je hier in, deelname is gratis.
Het verschil gaan maken met een ‘Helpathon Hotel’, 9 en 10 juni as.
De ontwikkelaars van de helpathon organiseren er weer één! Op 9 en 10 juni as. vindt de hybride 24-sessie plaats. Dit maal kijken de deelnemers eerst terug naar de proefdiervrij-praktijk van de afgelopen zeven jaar. Om zich daarna te buigen over de vraag: Hoe kan een Helpathon Hotel het verschil maken in de komende zeven jaar? Zo’n Helpathon Hotel kun je zien als een plaats waar allerhande belanghebbenden samen proefdiervrije methoden ontdekken.
Meld je hier aan. Lees meer over de helpathons.
Nomineer je voor de Lush Prize 2022, deadline 17 juni as.
Werk je een effectief project voor het testen van veiligheid zonder dieren? Nomineer je dan! Er zijn prijzen voor individuen of teams die: werken in de wetenschap aan niet-dierlijke testen; een opleiding opzetten over niet-dierlijke methoden; bewustzijn van het publiek over dierproeven vergroten; of lobbyen voor beleidsinterventies voor niet-dierlijke methoden. Ook is er een prijs voor een onderzoeker jonger dan 36 jaar die zich richt op een proefdiervrije toekomst. Aan een belangrijke toxicologische doorbraak kan de Black Box Prize ten bedrage van het totale prijzengeld van 250.000 pond worden toegekend. En er is niet-financiële prijs voor een politicus die een belangrijke bijdrage levert aan het vervangen van dierproeven. Tenslotte kent de jury de Andrew Tyler Award toe. Tijdens een online conferentie in november as. worden de winnaars bekend gemaakt. Je kunt je nomineren van maandag 18 april tot vrijdag 17 juni 2022. Houdt de website over de Lush Prize 2022 in de gaten!
Onderzoekconferentie over proefdiervrije methoden in Engeland, 28 en 29 juni 2022
De conferentie van Animal-free Research UK gaat over modernisering van medisch onderzoek en vindt plaats in Birmingham 28 en 29 juni 2022. Millenium Point Birminghan B4 7XG. Wetenschappers presenteren er hun hun werk over het bevorderen van in vitro onderzoek en in silico-onderzoek. Op 28 juni 2022 van 16:15 - 17:00 uur houdt de winnaar van de Animal Free Research Pioneer Award, Donald Ingber een lezing. Op dag twee voeren wetenschappers en belanghebbenden rondetafelgesprekken over het moderniseren van medisch onderzoek. Verder wordt een Community of Practice gelanceerd voor wetenschappers die zich bezighouden met diervrij onderzoek. Dag één kost £ 140 per persoon dag twee is vrij. Bekijk hier het programma.
Debat dierproeven in Utrecht Science week, 6 oktober
De Utrecht Science Week besteedt op donderdag 6 oktober, tijdens de themadag Gezond Leven, aandacht aan dilemma’s rond proefdiervrije innovaties. Er wordt gedebatteerd onder leiding van prof. dr. Wouter Dhert, wetenschappelijk directeur Innovaties Life Sciences Universiteit Utrecht door Tjeerd de Groot, Kamerlid van D66, prof. dr. Daniela Salvatori, hoogleraar comparatieve anatomie en fysiologie en prof. dr. Jeroen Pasterkamp, hoogleraar translationele neurowetenschappen. Iedereen kan deelnemen aan de themadag Gezond Leven. Houd de website in de gaten en schrijf je op tijd in!