Proefdiervrij next level
Proefdiergebruik in het onderwijs verandert en vermindert, terwijl het onderwijs zeer zeker op peil blijft. Plastinaten, dode dieren waarin water en vet zijn vervangen door rubber en epoxy, vormen duurzame modellen waarmee de anatomie jarenlang te bestuderen is. Hologrammen en virtual-reality-brillen bieden nieuwe manieren om zonder dieren driedimensionaal over de bloedvaten, het skelet en specifieke organen te leren. Ook dierenartsen kunnen zich daarmee op een lastige operatie voorbereiden. Innovaties met organen-op-een-chip en virtuele-mens-modellen tillen onze wetenschap naar een hoger niveau. Juliette Legler, Roos Masereeuw, Ellen Moors, Daniela Salvatori, Jan van der Valk en Bart van der Zwan, alle zes werkzaam aan de universiteit van Utrecht, vertellen hoe en waarom zij met alternatieven voor dieren werken. Ze willen de ‘alumni van morgen’ nieuwe mogelijkheden laten ervaren en hen tonen dat de dierproef niet de gouden standaard is voor beoordeling van werking en veiligheid van medicijnen. Luister of lees hier meer over proefdiervrij next level.
Donordierdialoog
Nemo Kennislink en Rathenau instituut organiseren in meerdere sessies een donordierdialoog om te peilen of er steun is in de samenleving voor het gebruik van dieren als donor. Wat als je een leven kunt redden met een varkenshart? Of menselijke organen kunt kweken in een dier? Willen we alles wat kan? De uitkomsten van de sessies worden gebundeld in een rapport dat naar de Tweede Kamer zal worden gezonden. De start vond plaats op 7 november jl. Kijk de dialoogsessie terug en lees het verslag of beluister de podcast van Focus in gesprek met Petra Verhoef die met haar team werkt aan nieuwe medische technologieën in het Rathenau Instituut.
Betere dierstudies met klinische systematische reviews
Een systematisch literatuuronderzoek biedt onderzoekers een volledig overzicht van de literatuur op hun onderzoeksterrein. Die kennis is belangrijk om een onderbouwde keuze te maken voor het meest relevante diermodel of de mogelijkheden van een proefdiervrije methode. In een kwalitatieve studie liet ZonMw onderzoeken wat de impact is van preklinische systematische reviews (SRs) op de onderzoekskwaliteit en de houding van onderzoekers. Hierbij zijn onderzoekers betrokken die training en coaching kregen tijdens het uitvoeren van hun systematisch literatuuronderzoek. Wil je weten welke impact systematisch literatuuronderzoek op deze onderzoekers en hun onderzoek heeft gehad? De volledige studieresultaten zijn op de ZonMw website te vinden, maar zijn nu ook in een artikel beschreven dat Plos One op 13 december 2021 publiceerde.
Dierproeven en oorlog
“Medicijnen mochten pas op mensen getest worden als de andere mogelijkheden uitgeput waren”, zegt de Neurenbergcode van 1947. Daarin vormden 75 jaar geleden díerproeven alternatieven voor ‘mensproeven’. Deze Neurenbergcode vormt -via de latere Verklaring van Helsinki- een basis voor het systeem van huidige richtlijnen in de EU voor goedkeuring van geneesmiddelen. Over misstanden met proeven in de oorlog publiceerde studente geschiedenis, Doortje Swatertje, in Biotechniek van april 2020. Ze is voor haar verhaal genomineerd voor de Henk Stolprijs. Lees haar verhaal hier. Samen met Merel Ritskes-Hoitinga en Wim van Meurs schreef ze ook een essay voor de bundel ‘Een gezonde samenleving’ (Prometheus) waarvan de inleiding stelt dat de verplichting om proefdieren te gebruiken stamt uit de oorlogstijd. Lees hier meer over deze bundel van wetenschappers van Radboud Universiteit en UMC.
Overwegingen over patenten
Een patent is een ingewikkeld recht waar meer aan is verbonden dan een monopolie op een uitvinding. Patenten hebben een connotatie met verdienen en daarom soms ook met wantrouwen. Wageningen Universiteit geeft nu gratis vijf patenten weg rond CRISPER-Cas voor gewasveredeling. Lees in dit artikel van NEMO Kennislink de overwegingen daarvoor. Leidt delen van patenten tot wetenschappelijke vooruitgang of juist niet? En hoe zit het met de wettelijke mogelijkheden om licenties voor het DNA-bewerkingsgereedschap gratis of goedkoper beschikbaar te stellen voor non-profitorganisaties?
Woord- én beeldproject Van Staartjes
Hoe we denken over dieren kunnen we uitdrukken met taal, maar ook met beeld. Luister naar de getuigenis van onder meer Franck Meiboom, universitair hoofddocent Ethiek van mens-dier-interacties, over het belang van een dialoog met diverse uitingen in Testimonials van Staartjes. In het project Van Staartjes maakt Mariella Debille kaartjes over bijvoorbeeld proefhond Oscar. Bekijk de Kaartjes van Staartjes.